dilluns, 26 de maig del 2008

Olp: Via Fora! muntatge teatral 15 d'Agost 2008



Ja he explicat en aquest blog que la junta de l'Associació de Veins d'Olp encapçala l'iniciativa del muntatge teatral "Olp: Via Fora" que el proper 15 d'Agost 2008 oferirà la companyia Tantdeteatre dirigida pel dramaturg i pedagog escènic Marcel·lí Borrell.


NOTA: Lamento no haver trobat cap referència directa a Internet de la companyia de teatre i d'en Marcel·lí Borrell, encara que el podeu llegir al diari La Mañana.


Us deixo un resum de la documentació que la Junta va recopilar i està servint per captar subvencions i ajuts per portar endevant aquesta iniciativa tan brillant:

Descripció de l’activitat.
Justificació: Amb motiu del cinquè centenari de la mort del darrer Comte del Pallars, ha sorgit la iniciativa d’organitzar una activitat de caire cultural i popular: la representació teatral per la divulgació del nostre passat. La prestigiosa obra Senyor en les muntanyes, Procés polític a Hug Roger III, darrer comte del Pallars, Pagès Editors (2002) elaborada per eminents especialistes, com també l’exposició Muntanyes en rebel·lia Hug Roger III i la fi de la Catalunya comtal, que es pot contemplar a Sort, ens ofereixen material fidedigne per a representar l’episodi històric.


L’espectacle teatral anirà a càrrec de la companyia TANTDETEATRE, sota la direcció de Marcel·lí Borrell, dramaturg i pedagog escènic, que n’elabora el guió. La posada en escena tindrà lloc el dia 15 d’agost de 2008 a les 22:00 a la plaça del poble d’Olp. El guió teatral pretén oferir una visió lúdica dels esdeveniments, il·lustrant-los amb un muntatge audiovisual.


1.1. Títol de l’activitat: “OLP : VIA FORA”

1.2. Tipologia d’activitat:

a) Programes d’activitats cíviques d’entitats en l’àmbit veïnal o sectorial
b) Programes d’activitats per al foment de l’associacionisme, la participació ciutadana i la solidaritat.

1.2. Localització: Olp (Pallars Sobirà)

1.3. Resum de l’acció:

El 15 d’agost de 1485, es produí “El setge d’Olp”, fet atestat en documents històrics, un de tants episodis de la guerra del Pallars. Hug Roger III va concebre el projecte d’un estat pirinenc, i lluità aferrissadament contra Ferran el Catòlic i la seua monarquia absolutista. El 20 de juliol de 1485 el trompeta Mussadell anà a Olp com enviat del rei, per a pactar la rendició, però el veïnat del poble li va barrar el pas. El capità Matxicot, que dirigia les tropes reials del Comte de Cardona, conduí l’atac a Olp; els olpins resistiren heroicament el bombardeig que durà nou dies; 5 dels presoners foren penjats al terme de Sort. La biografia d’Hug Roger III, un vertader heroi de llegenda la trobem novel·lada en el text d’Assumció Cantalozella que duu per títol El retorn d’Hug Roger, Ed. Proa (2007), com també s’ha vist divulgada amb obres destinades als joves lectors.

2. Objectius

Objectiu general:

La celebració d’un acte cívic d’aquestes dimensions, en el moment en què al poble i als pobles veïns hi ha el màxim nombre de visitants, ajudarà a conèixer aquesta contrada del Pallars Sobirà. A l’entorn d’Olp, l’àmbit anomenat el batlliu, existeixen altres elements entre els quals podem esmentar el Museu de les Papallones de Catalunya, situat a Pujalt. La Vall d’Àssua, a molt pocs quilòmetres, evocada en obres literàries per autors, entre altres com Maria Barbal (l’acció de l’obra Mel i metzines hi transcorre) i Jaume Cabré, Pep Coll, Ferran Rella... El “Museu dels Pastors” de Llessui, tot plegat ofereix un espais a descobrir per dinamització socioeconòmica, de cohesió social i d’identitat per a aquestes petites col·lectivitats de muntanya, que s’han despoblat, i que han estat i estan encara deficitàries en serveis culturals. Per tot plegat, estem desitjosos que els “minairons”, éssers màgics, siguin capaços de demostrar el seu poder fent realitat aquest esdeveniment.

Objectius específics:

Els membres que formem l’Associació de veïns del poble d’Olp, amb la seua nova junta organitza per primera vegada un acte d’aquestes característiques, ja que som del parer que les festes populars faciliten la convivència i el coneixement social dels membres que hi participen. També creiem que la festa aporta l’atractiu lúdic i cultural i que, ensems, ajuda a la integració de les persones al territori. Però sobretot, opinem que el teatre és escola de vida i memòria viva. I que quan s’emmiralla en la nostra història ens la fa descobrir, ens la fa conèixer i ens la fa estimar. És per aquest motiu que el veïnat d’Olp ens sentim compromesos en organitzar aquesta acció cultural, fomentant l’associacionisme i la col·laboració dels fills i les filles d’Olp com també dels nouvinguts, que un bon dia varen descobrir l’encant d’aquest racó del Pallars i que se n’han convertit en fills adoptius.



Serà a més, la primera vegada que el teatre faci estada a la plaça pública d’aquest llogarret, tot obrint la representació als pobles veïns que també ens acompanyaran. Desitgem que el ressò d’aquest acte ultrapassi els límits comarcals, cosa que serà possible sempre i quan aquesta iniciativa veïnal trobi complicitat en els representants polítics de les nostres institucions, i que tinguin la sensibilitat adient per concedir-nos l’ajut econòmic indispensable per fer realitat el projecte d’iniciativa privada (el pressupost del qual és inabastable per les arques d’una petita associació com la nostra) de recuperació de la figura històrica del darrer comte del Pallars, Hug Roger III, i de la seua trajectòria nacional.


Ara doncs, haurem d'esperar a que la tasca de la junta aconsegueixi els diners necessaris per dur a terme el muntatge teatral.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ignasi, gràcies pel teu correu. Segurament podrem assistir a la representació.
Tan de bó els de Tírvia fossin capaços de consolidar la representació de la història d'en Balibaste.

Ens veurem a les muntanyes!

Soc ha dit...

Gràcies per comentar Joan Antoni,

Als olpins ens fa molta il·lusió que vingui molta gent del Pallars.

L'historia d'en Guillem de Belibaste també és de les que val la pena difondre tot i que en Guillem no fós pallaràs però la seva importància a l'època i el seu pas per Tirvia ho valen.

Només cal que algú de Tirvia inciti als demés. Ens veiem a les muntanyes si senyor.

Unknown ha dit...

Bones
Davant de les últimes accions d'Albert Rivera (c's) us proposo que el dia 11 de Setembre en els nostres blogs pengem l'Estelada. Una campanya que he començat sola i que necessita de tots. En el fons són les nostres cases virtuals. Passa'l . Aquí us podeu baixar l'Estelada www.marroca.blogspot.com
Salut