dilluns, 5 de maig del 2008

Hug Roger III, l'últim comte del Pallars (I)

Escut del Comte del Pallars


Us faig una petita introducció, per aquells que no sabeu qui va ser Hug Roger III, estreta de la contraportada del llibre de l'Assumpació Cantalozella: "El retorn d'Hug Roger"

"Hug Roger III tenia setze anys setze anys quan es va convertir en l’últim Comte del Pallars en un marc històric tan conflictiu com el darrer tram del segle XV. L’anomenat “Senyor de les muntanyes” va ser un d’aquests nobles que la història ha de redescobrir. Hi ha historiadors que acusen Hug Roger de ser la causa principal que Catalunya rodolés pel desordre i la guerra; en canvi, altres el veuen com un home d’honor i un defensor de les llibertats del país. Fou l’únic noble català que Joan II no va perdonar a la Capitulació de Pedralbes, raó per la qual es va retirar al Pallars i va plantejar-se la creació d’un estat independent al cor dels Pirineus".
Al 1484, Ferran II el catòlic encarregà al comte de Cardona la conquesta del Pallars que va finalitzar el 1487 amb la caiguda del Castell de València d'Aneu, la fortalesa del Comte del Pallars. Ferran II premià al comte de Cardona otorgant-li els territoris d'Hug Roger III.
Hug Roger III liderà als pallaresos a la Guerra del Pallars produint-se episodis històrics com el setge d'Olp consumat el 15 d'Agost de 1485.
ACTUALITZACIÓ 26 JUNY 2008: Per un ball de dates, faig menció a que la capitulació d'Olp va ser el 15 d'Agost de 1485 quan en realitat va ser el 22 d'Agost de 1485, després de 9 dies de setge des que el trompeta Massadell s'apropés a Olp anunciant l'arribada de les tropes dels Cardona y fos rebutjat pels olpins.
Abaix podeu veure l'itinerari de les tropes reials(lamento que la copia no es vegi com es mereix). A Olp, va caldre portar una bombarda (instal·lada a Salosi) de Solsona per tal que els 200 heroics pallaresos capitulessin enfront dels gairebé 1000 soldats que l'assetjaven.