dilluns, 10 de novembre del 2008

Avions alemanys caiguts al Pallars Sobirà durant la II Guerra Mundial

Ignasi Vidal Mesull contemplant un dels motors del Junker

El meu tiet Josep Mª Vidal m'ha enviat aquesta foto on surt el meu avi Ignasi Vidal Mesull. La foto no pertany a la familia sinò que està en el llibre d'en Josep Pla i Blanca "Avions alemanys caiguts al Pallars Sobirà durant la II Guerra Mundial" i sembla pertanyer al fons de fotografies i documentació del "Ejercito del Aire".

Per aquells que no coneixen l'historia, breument us explico: Durant la II Guerra Mundial un avió de la Lutwaffe alemanya es va estavellar prop de la Font de Cabristà, dins el terme d'Enviny sense saber-ne les causes i en extranyes circumstàncies ja que només hi anava un home quan la tripulació d'aquests Junkers era de 4 i tampoc es va trobar cap registre d'aquell vol en un document oficial.



Evidentment, el pilot va morir i va ser enterrat a Enviny. Més tard, el van traslladar a un cementiri d'Extremadura amb altres alemanys morts.

Aquest fet va suposar la curiositat dels habitants dels pobles propers i alguns, malgrat estava prohibit, van agafar alguna resta de l'avió que avui es pot veure al Museu del Camí de la llibertat de Sort (antigua presó).

Sembla ser que un altre Junker de la Lutwaffe va caure a prop del circ de La Mainera.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

He pasado por el google translate la entrada y caramba parece que tu abuelo estuvo en el sitio justo el momento oportuno. Interesante historia la de los aviones internados en España durante la II guerra mundial, no solamente alemanes. Saludos,

Soc ha dit...

hola Alfredo,
gracias por tu aportación. La verdad es que desconocía la historia de los aviones internados. antes de responderte he hecho algunas busquedas. Parece ser que eran alemanes, italianos, ingleses,....... Que demonios harían?? gracias por visitarme, saludos,