dimecres, 4 de juny del 2008

Les falles d'Isil - Patrimoni cultural del Pallars Sobirà

Les Falles d'Isil son l'única festa "Tradicional d'Interès Nacional" per la Generalitat de Catalunya de la província de Lleida.

Entre juny i juliol al pirineu de Lleida es baixen falles a molts pobles, però al Pallars Sobirà hi ha les més conegudes i espectaculars: les d'Isil.

La nit de Sant Joan, els fallaires pugen cap amunt de les muntanyes del poble i des d'allà baixen a les fosques amb falles enceses al coll fins a la plaça d'Isil, on s'hi fa una gran foguera. La feina sembla senzilla però s'ha estat preparant setmanes abans.

Baixen els fallaires seguint al cap de colla o fadrí.

Un cop són a la plaça del poble , es balla la Marxa dels Fallaires que només la ballen en parella aquells que hagin baixat la falla, el Ball Pla , el Ball de Bastons i la Bolangera danses tradicionals d'aquestes contrades de muntanya. Us convido a visitar aquest enllaç on teniu més informació sobre Isil i aquesta tradició pallaresa que és una activitat relacionada amb el culte solar y que es feia per agraïr als deus la bona collita i l'arribada de l'estiu.


Com que pel proper Sant Joan estarem a Olp, m'agradaria a anar fins a Isil i gaudir d'aquesta nit màgica. Per cert, des de Isil també surt la famosa pujada a Salau que serà motiu d'un proper post.