dilluns, 1 de desembre del 2008

Olp reconstrueix el seu campanar


OLP RECONSTRUEIX EL SEU CAMPANAR

TEXT INTEGRE REBUT DE L'ASSOCIACIO DE VEÏNS D'OLP

Olp, petit poble del Pallars Sobirà, ha començat aquesta setmana a reconstruir el seu campanar. El promotor de l’obra és l’ajuntament de Sort tot i que l'iniciativa va sortir del veïnat d'Olp. Han hagut de passar 5 anys per a que es posés en marxa desprès de la signatura d’un conveni l’any 2003 entre el propi Ajuntament , l’Associació de Veïns d’Olp i el Bisbat.

L’antic campanar hexagonal va ser desfet pel Bisbat de la Seu l’any 1971 perquè amenaçava ruïna a l’estar construït sobre un terreny inestable. El nou campanar tindrà la mateixa forma i volum que l’anterior i precisament una de les obres fonamentals serà construir un micropilotatge als fonaments per a què pugui tenir un bon assentament.

L’església de la Purificació així com l’antic campanar van ser construïts cap a la segona meitat del segle XIX amb moltes de les pedres de l’antiga església romànica que hi havia davant, sense que se sàpiguen les causes d’aquest canvi. D’aquella església en queden dues talles romàniques del Crist i de la Verge que es conserven al Museu diocesà de La Seu d’Urgell. Justament, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha fet una còpia de la Mare de Deu que s’exibirà a l’església una vegada acabades les obres.

L’empresa constructora és la solsonenca Proens , i segons l’aquitecte responsable senyor Bruera , s’espera que finalitzin les obres a començaments d’estiu.

. Per els veïns del poble la reconstrucció del campanar és una notícia molt important, no en va porten ja més de 10 anys recollint diners amb la venda de loteria de Nadal i això permetrà que amb el conveni amb l’Ajuntament de Sort puguin pagar el 28% dels cost de les obres.Com deia un veí, si un nen o nena no pot dibuixar una casa de poble sense la seva xemeneia, tampoc pot dibuixar un poble sense el seu campanar. Comença , doncs, la construcció de tot un símbol per a un poble.