dimarts, 21 de juliol de 2015

VIII Festes del Setge d'Olp - Les invasions barbares

Enguany la Comissió de la Festa del Setge vol rendir homenatge no només als fets ocurreguts a l'Agost de 1485 a les nostres contrades sinò també a la pallaresa Maria Barbal i la seua "Pedra de Tartera".

Text íntegre de la Comissió:

Teatre dins del teatre.
LES INVASIONS BÀRBARES.
Les representacions seran el dijous 13, preestrena a Peramea; el dissabte dia 15 a Olp, el diumenge 16 a La Guingueta d’Àneu i el dilluns 17 a Rialp.

És el nostre vuitè any. Reivindicar-nos com a pallaresos i fer-ho en un ambient festiu és la raó per la què vàrem concebre les Festes del Setge d’Olp. Per això anem donant voltes any rere any sobre uns fets històrics que varen passar en un llunyà 1485, i els fem Teatre per  prendre’n consciència. Per a trobar l’essència del nostre origen, hem de popar de la nostra història que al cap i a la fi, ens ha modelat al llarg dels segles.

L’obra d’enguany: Les invasions bàrbares” juga amb el paral·lelisme de la invasió del Pallars per les tropes dels Cardona i de Ferran el Catòlic l’any 1484; i la invasió de les tropes franquistes el 1938. L’àliga de dos caps del Pallars, pateix primer la invasió de l’aligot d’un sol cap dels Reis Catòlics i 450 anys després arriba Franco amb el mateix escut.

L’acció transcorre a Olp les setmanes i dies abans de l’entrada de les tropes franquistes la primavera del 1938. A l’escola del poble, una mestra està ensenyant als nens/es i joves història del Pallars i la figura de l’Hug Roger III. Es veuran moments de l’assaig de la peça, i dels darrers dies de la caiguda d’Olp al 1485, barrejats amb la realitat dels habitants del poble just abans de l’entrada de les tropes franquistes. I també en els primers moments posteriors a la caiguda del Pallars, parlant també de la repressió franquista que va patir la població civil pallaresa.

¿I qui és la persona que va fer la millor ficció des les misèries i també de la repressió franquista al Pallars? Doncs sens dubte la pallaresa Maria Barbal amb la seva novel·la Pedra de Tartera. Aquest any celebrem el 30 aniversari de la publicació d’aquest clàssic.

“Les invasions bàrbares”  li volem rendir un homenatge i allí hi trobem el Jaume i la Conxa, els seus personatges i els seus monòlegs.
Teatre dintre del teatre i una doble visió per parlar també de la manipulació històrica i de la persecució de la cultura  pallaresa i catalana.