dimarts, 16 d’octubre del 2012

Tamarros, minairons, bruixes i bruixots...tot al Pallars Sobirà




De petit, ja em van portar a caçar “tamarros” a Olp.
De minairons, a Olp, no n’he vist però n’hi han per tot el Pallars.
De bruixes i bruixots, a Olp, que jo conegui només hi ha el recent “Sr. Frederic”.

Sembla ser que de bruixes i bruixots n’hi va haver-hi molts al Pallars Sobirà al final de l’època medieval i el començament de l’edat moderna.

De fet, estic llegint l’assaig del Pau Castell i Granados (Tremp, 1.984): “Un judici a la terra dels bruixotsEdicions Garsineu.

L’autor defensa la tesi que el Pallars Sobirà és una terra privilegiada per l’estudi de la bruixeria en època medieval. Precisament, és a les vall d’Aneu, l’any 1.424, on trobem la primera referència a Europa de l’acció judicial contra bruixes i bruixots.

L’assaig es desenvolupa a l’entorn d’un judici (1.548) per bruixeria on varen ser processades cinc persones de la Coma de Mont-ros a la Vall Fosca.  

Cal aclarir que el propi autor i els historiadors que han estudiat la cacera de bruixes dels XV i XVI deixen clar la formulació del concepte de bruixeria a Catalunya, i en especial al Pallars des d’inicis del s. XV i que amb poques variacions s’ha mantingut al llarg dels segles següents:

Les persones sospitoses de bruixeria ho eren per l’acció delatora de la comunitat on vivien. Suposadament, i degut a testimonis, els sospitosos eren inculpats. L’autor afirma que els rumors i la fama asociada a determinada persona era el principal element acusatori. Així doncs, blasfèmies, comportaments poc ortodoxos, pràctiques medicinals podien motivar la fama o rumor……  és a dir, les bruixes i bruixots no eren tan perillosos com podien pensar els nostres avantpassats.

La conflictivitat social de l’època i la repressió de l’inquisició van contribuir a la ferotge cacera de bruixes i bruixots al Pallars Sobirà. Els cinc encausats del judici van ser condemnats a morir penjats a la forca.
ACTUALITZACIÓ: Només tres de les persones varen ser penjades a la forca. De les altres dos, no consta la sentència. En Joan de la Dida (delator de la resta de processats) i na Margarida Rugall (sanadora, llevadora però amb fama de bruixa) sembla ser van escapar de la forca. Una vida molt moguda la de la Margarida Rugall (fins a tres cops, potser quatre, va ser processada o perseguida per bruixeria al llarg de la seva vida)

Ben segur, el pallarès Professor Fassman coneixia algun bruixot o bruixa del s. XX………

Lectura molt recomanable per endinsar-se en una nova, per a mi, vessant de l’historia del Pallars.
2ª ACTUALITZACIÓ: Us deixo l'enllaç de la web http://vallfosca.antropologiavisual.net on, els curiosos del tema, tenen un gran treball de camp vers la bruixeria al Pallars Sobirà.