dimarts, 16 d’octubre del 2012

Tamarros, minairons, bruixes i bruixots...tot al Pallars Sobirà




De petit, ja em van portar a caçar “tamarros” a Olp.
De minairons, a Olp, no n’he vist però n’hi han per tot el Pallars.
De bruixes i bruixots, a Olp, que jo conegui només hi ha el recent “Sr. Frederic”.

Sembla ser que de bruixes i bruixots n’hi va haver-hi molts al Pallars Sobirà al final de l’època medieval i el començament de l’edat moderna.

De fet, estic llegint l’assaig del Pau Castell i Granados (Tremp, 1.984): “Un judici a la terra dels bruixotsEdicions Garsineu.

L’autor defensa la tesi que el Pallars Sobirà és una terra privilegiada per l’estudi de la bruixeria en època medieval. Precisament, és a les vall d’Aneu, l’any 1.424, on trobem la primera referència a Europa de l’acció judicial contra bruixes i bruixots.

L’assaig es desenvolupa a l’entorn d’un judici (1.548) per bruixeria on varen ser processades cinc persones de la Coma de Mont-ros a la Vall Fosca.  

Cal aclarir que el propi autor i els historiadors que han estudiat la cacera de bruixes dels XV i XVI deixen clar la formulació del concepte de bruixeria a Catalunya, i en especial al Pallars des d’inicis del s. XV i que amb poques variacions s’ha mantingut al llarg dels segles següents:

Les persones sospitoses de bruixeria ho eren per l’acció delatora de la comunitat on vivien. Suposadament, i degut a testimonis, els sospitosos eren inculpats. L’autor afirma que els rumors i la fama asociada a determinada persona era el principal element acusatori. Així doncs, blasfèmies, comportaments poc ortodoxos, pràctiques medicinals podien motivar la fama o rumor……  és a dir, les bruixes i bruixots no eren tan perillosos com podien pensar els nostres avantpassats.

La conflictivitat social de l’època i la repressió de l’inquisició van contribuir a la ferotge cacera de bruixes i bruixots al Pallars Sobirà. Els cinc encausats del judici van ser condemnats a morir penjats a la forca.
ACTUALITZACIÓ: Només tres de les persones varen ser penjades a la forca. De les altres dos, no consta la sentència. En Joan de la Dida (delator de la resta de processats) i na Margarida Rugall (sanadora, llevadora però amb fama de bruixa) sembla ser van escapar de la forca. Una vida molt moguda la de la Margarida Rugall (fins a tres cops, potser quatre, va ser processada o perseguida per bruixeria al llarg de la seva vida)

Ben segur, el pallarès Professor Fassman coneixia algun bruixot o bruixa del s. XX………

Lectura molt recomanable per endinsar-se en una nova, per a mi, vessant de l’historia del Pallars.
2ª ACTUALITZACIÓ: Us deixo l'enllaç de la web http://vallfosca.antropologiavisual.net on, els curiosos del tema, tenen un gran treball de camp vers la bruixeria al Pallars Sobirà.



divendres, 12 d’octubre del 2012

V Festes del Setge - 1485

 
Aquest any, s’ha arribat a la V edició de les festes del Setge d’Olp.
 

El muntatge teatral ha variat respecte les altres edicions. Personalment, em va agradar molt el viatge en el temps, des de l’actualitat fins el naixement n’Hug Roger III. La col•laboració audiovisual d’ Agnès Marqués i del Francesc Orella va resultar molt innovadora. Tot i que el treball dels actors ( recordo que son veïns i veïnes totalment amateurs) i el director se’n porten la medalla d’or al mèrit.
 

 Cal recordar que aquest any, la representació es va dur a terme a Peramea, (14.08), Olp (15.08) i Rialp (16.08).

El poble feia olor a segle XV amb habitual decoració dels carrers, els jocs i música medievals que es fan a la tarda.