dilluns, 26 d’octubre del 2009

14 generacions d'una casa pairal del Pallars




Alguns ja sabeu que quan disposo d'una mica de temps, intento reconstruïr l'arbre genealògic de la familia.

Fa poc temps, el Josep de Cucat em va recomanar la lectura del llibre escrit per la Montserrat de Moner de Casa Subirà d'Altron i que per títol "Catorze generacions d'una casa pairal del Pallars".

Doncs bé, ja l'he llegit.

Mostra les vivències de tres nissagues de Casa Subirà i el seu important rol a la Vall d'Àssua.

M'ha semblat molt entretingut i plé de curiositats i dades molt interessants de la Vall d'Àssua i, en menor mesura, també del Batlliu de Sort i alguna dada sobre Olp.


Personalment, he disfrutat molt fins arribar al segle XX (potser perque des de el XIX cap endarrera tot és molt més desconegut i hi han conceptes com capbreus, capítols matrimonials, conllocs, censals, ecònomos...... alguns dels quals em son familiars i ens dóna detalls de l'estil de vida que tenia lloc al Pallars i com devant l'ausència d'entitats financeres, s'arribava al crédit) però tot el llibre es fa amé i molt enriquidor en quant a tradicions, cultura, context i historia d'aquesta contrada tan pallaresa com és la Vall d'Àssua i de la fortalesa de Casa Subirà.

divendres, 23 d’octubre del 2009

Primeres nevades al Pallars


El passat Dimecres, Meteopallars va publicar fotos de la primera nevada de tardor al Pallars.


Ahir Dijous, la Conxi i el Ramon ens van obsequiar amb més fotos de la segona nevada


I avui, ens deleiten amb aquesta fantàstica foto:

Fotografia de Meteopallars by Conxi i Ramon

divendres, 9 d’octubre del 2009

Nou blog al Batlliu

Per casualitat he arribat navegant per la xarxa a Enviny. Comparteixo la troballa, tot i que vé publicant des de Juny 2008.

Está bé que hi hagin més internautes inquiets al Batlliu de Sort:

http://enviny.blogspot.com

dimecres, 7 d’octubre del 2009

Les Veus del Pamano a TV3


Els recents 26 i 27 de Setembre es va preestrenar la mini serie de TV3 adaptada a la televisió basada en la nove·la de Jaume Cabré "Les Veus del Pamano", ambientada al Pallars Sobirà del 1943 - 1944, concretament a la Vall d'Assuà.

El cinema de Sort, Els Til·lers, va acollir la pre estrena amb un plé de gom a gom en tres passis quan estaven prevists dos i en presència de Jaumé Cabré, dels productors, director, actors principals, directius de TV3 i polítics com l'alcalde, Agustí Lopez i Plà..





No vaig tenir l'oportunitat de ser·hi, per tant, hauré d'esperar al Novembre a veure-la per la tele. Sembla ser però que va agradar molt en general tot i que la perfecció és impossible.


El més important és que la mini serie arribarà a molta més gent que la novel·la i ajudarà a difondre la Vall d'Assuà i per extensió el Pallars Sobirà.